BEFORE

a new favorite spot in the house.

The Rasmussens have a sweet little house in a prime SE Portland location. Although their existing basement was finished, it was pretty dark and dingy before we got a hold of it. They knew it could function so much better with an improved bathroom, an official bedroom and a comfortable living/play space for the family. We kept the zones relatively the same but completely gutted and rebuilt everything with a slightly more sensible layout and a goal of simplicity and serenity. The result was that they wanted to move their master bedroom down to the basement so they could be there even more of the time!

 
 

 

 

Happy Homeowners

...

It would take one million thanks to accurately express our gratitude for the work you have put into our basement remodel. We absolutely love how each room and piece of work has come together and created a new space for our family. I am especially thankful for the time you took to get to know us and how considerate you were of all our needs through each step in the process. The respect you showed our home and family went above and beyond what we expected from our contractor. We will miss you, truly. You both have such amazing talents with design, communication, precision and creation. We are so grateful we found you and feel so blessed to have had you as a Bright Spot in our lives.
— S. R.

behold the transformation...

BEFORE: Stairs too steep with poor headroom at bottom. No light fixture, and walls felt "cold" and dirty.

AFTER: Totally unique feeling created as you enter the basement now. Custom "Rivetted" wall finish simulating a ship's hull. Stair dimensions improved to meet code and carpet added for comfort. New light fixture.


BEFORE: Bedroom mainly used for storage and not very inviting to live in.

AFTER: All new finishes upon insulated walls, plus a new egress window make for a comfortable (and legal!) living space. Custom reclaimed-wood bypass closet doors and stained concrete floors are statements in an otherwise simple room.


BEFORE: Outdate bathroom with an awkward configuration and not enough space.

AFTER: Improved layout with tiled shower, modern fixtures, and custom steel-pipe towel bars.


BEFORE: Main room in basement was essentially a space for laundry and storage. Painted concrete floors, acoustic paneled ceiling, and exposed mechanical lines are visually unpleasant.

AFTER: Main room is now a living space with all new finishes, utility lines tucked away out of view, and a feature wall of painted concrete with a warm shelving nook. A separate laundry area was created in a previously unfinished part of the basement (not pictured).


BEFORE: Cold-feeling stairwell.

AFTER: Dramatic, interesting stairwell.